Ban Ki Moon anklager atommaktene for løftebrudd i følge tyske Tagesschau i kveld

Image

Atomsikkerhets toppmøtet i Haag

Se originalartikkel her

Ban Ki Moon anklager atommaktene for løftebrudd
FNs generalsekretær Ban Ki Moon har anklaget atommaktene Russland, USA og Storbritannia for å ha unnlatt å oppfylle forpliktelsene til Ukraina.
«Når det gjelder Ukraina var sikkerhetsgarantier en essensiell betingelse for tiltredelse til ikkespredningsavtalen for atomvåpen,»
FNs generalsekretær sa dette på atomsikkerhet toppmøte i Den Haag. Nedrustningsforhandlinger mellom statene forutsetter tillit.
Russland, Storbritannia og USA forpliktet seg i 1994 i Budapest Memorandum, som motytelse til Ukraina for å gi avkall på Sovjetiske atomvåpen, å garantere for Ukrainas grenser og suvereniteten til Ukraina.

«Ingen unnskyldning for streben etter atomvåpen»
Ban kalte Russlands militæraksjon i Ukraina som en tung byrde på konvensjonen om ikke-spredning av kjernefysiske våpen.
«Troverdigheten til den gitte i Budapest MEMO garantier for Ukraina har blitt alvorlig undergravd av nylige hendelser,» sa FNs generalsekretær. «Konsekvensene er alvorlige – både til regional sikkerhet samt for integriteten av regimet for ikke-spredning av kjernefysiske våpen.»
Han la til:
«Dette bør ikke være en unnskyldning for å dyrke kjernefysiske våpen.»
I den to-dagers konferanse for stats-og regjerings fra 53 land vil de diskutere hvordan hindre terrorister fra å få besittelse av kjernefysisk materiale eller atombomber.
Til kick off toppmøtet, den nederlandske statsministeren Mark Rutte roste framgangen i å sikre høyt nivå radioaktive kilder. Han bemerket imidlertid at det fortsatt er 2000 tonn med våpen-grade materiale i omløp var. «Skruppelløse terrorister er ikke redd for å bruke alle våpen de får hendene på,» Rutte sa.

Image

Ikke Putin – Angela Merkel og Barack Obama deltar i atomtoppmøtet i Haag.

Merkel advarer mot misbruk av medisinsk utstyr

Tysklands forbundskansler Angela Merkel advarte om at selv fra medisinsk strålekilder skitne bomber kunne bygges. Frankrikes president François Hollande foreslått på toppen for å danne en gruppe av eksportører å spore opprinnelsen og trasé av kjernefysisk materiale bedre, så det var fra den franske delegasjonen.

Den atomsikkerhet toppmøte ble lansert på initiativ fra USAs president Barack Obama til å bli etter advarte han i en tale i den tsjekkiske hovedstaden Praha 2009, «kjernefysisk terrorisme som en av de største truslene mot internasjonal sikkerhet.» «Fra visjon, den amerikanske presidenten at det ikke er flere kjernefysiske farer, som vi er dessverre fortsatt langt unna,» Merkel sa.

 

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s