Putin tankepause

Putin bruker den aktuelle tankepausen for å ta en beslutning – om han vil fortsette å ta offensive eller defensive grep, mener Illarionov.

Russlands president Vladimir Putin står overfor valget: «enten å slå seg til ro og få til utvikling og beskyttelse av det nyervervede området eller fortsette å gå på offensiven».

Om dette i kommentarfeltet GordonUa bemerket russisk økonom og tidligere rådgiver for president Vladimir Putin, en av grunnleggerne av den russiske komitéen for Solidaritet med Maidan, Andrei Illarionov, oppgir CENSOR.NET.UA

«I løpet av de fem ukene under den militære kampanjen mot Ukraina viste det seg at kun ett av alle planlagte mål ble oppnådd, nemlig okkupasjonen av Krim. Nå står Putin overfor valget: enten å slå seg til ro og få til utvikling og beskyttelse av det nyervervede området  eller fortsette å gå på offensiven», sier Illarionov.

«Det første alternativet er en konsekvens av en gradvis endring i den strategiske situasjonen. Det andre er et uopphørlig ønske om å bruke de ressursene som er  blitt involvert. I utgangspunktet ville det være lurt å holde seg til det første alternativet, dvs. det som er oppnådd. Men med dynamikken i den internasjonale situasjonen, kan en slik beslutning innebære at på kort sikt vil ingenting nytt være mulig å få, og skaden av det som er gjort er allerede forhåndsbestemt»,  nevner eksperten.

Illarionov mener at Putin er «fristet med prisen som allerede er betalt og det som han uunngåelig vil måtte betale for å ta også noe annet».

«Og noe annet i denne situasjonen kan bare være overtakelse av kontroll over hele Ukraina ved å skaffe seg en president (og / eller statsminister) blant personer som Putin vil da være fornøyd å jobbe med. I tilfelle mer eller mindre vanlig videreføring med forberedelse og gjennomføring av presidentvalget har pro-Putins kandidat ingen sjanse til å bli valgt den 25. mai. Da er den viktigste oppgaven delt inn i to relaterte delaktiviteter – enten å skape noen spesielle, ekstraordinære forhold som gjør at pro-Putins kandidat vil vinne 25. mai ellers forhindre presidentvalget. Til tross for to grunnleggende varianter, er de første trinnene innenfor hver av dem svært like. Det å skape nødtilstander og forhindre  presidentvalget kan oppnås med omtrent samme sett av tiltak», påstår han.

«For fem uker siden hadde Putin og har til dels fortsatt svært viktige ressurser:  overraskelsesmomentet, den forgrenete agentvirksomhet i Ukraina, samt faktoren av den administrative og psykologiske uforberedelse av det ukrainske samfunnet og den ukrainske regjeringen for krig med Russland, den mentale uforberedelsen hos mange ukrainere til å kjempe mot nabolandet, forvirring og uforberedelse av Vesten, særlig USA og NATO til å gjennomføre militære aksjoner når Ukraina ikke er i NATOs kollektive sikkerhet. I tillegg til alt dette var det hos en del av den nåværende ukrainske regjeringen et klart ønske om å gi opp Krim, som ble sett på som en vellykket operasjon for å lindre ballasten i bytte for det viktigste  (som virket nesten garantert), det er å få makten i resten av Ukraina. Alle disse ressursene var i Putins hender for fem uker siden, og er i stor grad bevart ennå»- understreker eksperten.

«Han klarte kun å få Krim, men klarte ikke å sette  på et eneste feste i Øst- og Sør-Ukraina. Klarte ikke å få kontroll over Kiev. I de siste ukene begynte å vokse motstand både fra Ukraina og fra vestlige land. Ressursbalansen begynner å svekkes. Etter en stund kan denne endre seg slik at den ikke vil tillate å foreta nye handlinger. Derfor bruker Putin den nåværende tankepausen til å ta beslutninger om han vil fortsette å være offensiv eller defensiv. Men for ham å ta opp en defensiv posisjon nå er ensbetydende med en innrømmelse av nederlag i forhold til tidligere mål», sier eksperten.

«Derfor kan Putin, og han vil sannsynligvis prøve å gjennomføre en til offensiv kampanje. Han innser at nå er sanksjonene uunngåelige, men militær motstand fra Vesten er ennå ikke aktuell. Derfor gjenstår sjansen til å få noe. Det strategiske målet er fortsatt det samme – å overta kontroll over større del av Ukraina. Det kan ikke gjøres gjennom direkte militær operasjon, men kan oppnås ved hjelp av andre midler – enten pro-Putins kandidat vinner presidentvalget den 25. mai eller (om mulig) forhindring av valget», oppsummerer Illarionov.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s