Solidaritetsmarkering av 70-årsdagen for deportasjonen av krim-tatarene, Sürgün, 18. mai 2014

safe_imageDen Ukrainske Forening i Norge vil markere 70-årsdagen for deportasjonen av krim-tatarene, den opprinnelige befolkningsgruppen på Krim-halvøya. Deportasjonen og landsforvisningen har blitt markert den 18. mai hvert år på Krim og kalles på krim-tatarsk Sürgün. Natt til 18. mai 1944 startet den brutale deportasjonen av rundt 200 000 krim-tatarer fra hjemlandet Krim til ulike fjerne deler av Sovjetunionen. Hele den krim-tatarske befolkningen ble på ordre fra Stalin og Berija på denne måten kollektivt avstraffet, for at noen under andre verdenskrig valgte å samarbeide med de tyske okkupantene, mens de fleste krim-tatarene støttet og deltok i kampen mot den tyske nazismen. Befolkningen ble i perioden fra deportasjonen til 47 nær halvert pga. sult og sykdommer. Krim-tatarene ønsker at denne behandlingen skal bli anerkjent som folkemord.

Krim-tatarene fikk først vende tilbake til hjemlandet Krim i samband med reformprosessen i Sovjetunionen som ledet fram til Sovjetunionens fall i 1991.
Med den krim-tatarske repatrieringen på Krim har jobben med å rette opp for en stor historisk forbrytelse startet. Krim-tatarene utgjør nå 250 000 og i overkant av 10 % av befolkningen på Krim. Den russiske majoriteten på Krim stammer i stor grad fra innflyttingen etter deportasjonen i 44, til hus og hjem som krim-tatarene ble tvunget vekk fra, og som de aldri har fått kompensasjon for. Når krim-tatarene 18. mai i år markerer 70-årsdagen for denne etniske rensningen og folkemordet i hjemlandet Krim, så er hjemlandet påny under kontroll av et fiendtlig regime som forstår seg selv i forlengelsen av de kreftene som stod bak denne historiske forbrytelsen. Okkupasjonen av Krim skjedde ved hjelp av flere tusen maskerte russiske soldater uten kjennetegn, og en såkalt folkeavstemning den 16. mars som var forfalsket og ikke er blitt anerkjent internasjonalt. Okkupasjonen er et brudd på internasjonale avtaler og lover, og er begrunnet med falsk hatpropaganda om og framprovoserte skremmebilder av situasjonen i Ukraina.  Krim-tatarenes nasjonalkongress Qurultay og dens ledelse Mejlis har motsatt seg okkupasjonen og den såkalte folkeavstemmingen og fortsatt å fungere og tale krim-tatarenes sak, og gjør gjeldende de rettigheter de har som urbefolkning på Krim.

De nye makthaverne på Krim har med et usignert og ustemplet dokument gitt den krim-tatarske frigjøringshelten og ukrainske parlamentarikeren Mustafa Dzhemilev et innreiseforbud på fem år fram til 2019. Samtidig som russiske styresmakter benekter å ha hatt befatning med dette dokumentet, så har Dzhemilev blitt stanset fra å komme inn i Krim, både med fly fra Moskva og fra det ukrainske fastlandet. Flere tusen krim-tatarer og andre sympatiserende møtte fram ved grensen for å møte Dzhemilev da han 3. mai gjorde siste forsøk uten å få slippe inn. Dagen etter stilte nyutnevnt statsadvokat på Krim Natalia Poklonskaya opp i Mejlisens lokaler og leste opp for Mejlisens leder Refat Chubarov en advarsel mot videre «ekstremisme», og gjorde det klart at videre motstand vil kunne innebære forfølgelse og tvungen nedleggelse av organisasjonen. De frykter nå at årets jubileumsmarkering av Sürgün vil kunne bli brukt mot dem og at organisasjonen kan bli forbudt og sentrale krim-tatarske ledere på Krim som Chubarov og andre vil kunne bli arrestert.

Det utenkelige har skjedd på Krim at et folkemord som ble påbegynt under Stalin er i ferd med å få sin fortsettelse 70 år etter under Russlands nye postsovjetiske ledelse med Vladimir Putin som president. Den Ukrainske Forening i Norge vil appellere til alle gode krefter i det norske samfunnet om å slutte opp om markeringen av Sürgün 18. mai 2014 og vise sin solidaritet og støtte med det hardt prøvede krim-tatarske folket og mot undertrykkinga av folk i det tidligere Sovjetunionen:
Kl. 16.30-17.00: Appell og to minutters stillhet foran den russiske ambassaden i Oslo
Kl. 17.30-18.00: Markering foran Stortinget

Vi vil sette pris på forslag til kulturinnslag, eller at noen vil ønske å si noe. Forslag og spørsmål vedrørende arrangementet kan rettes til Sigurd Lydersen på e-post sigurd.lydersen@gmail.com eller mob. 992 58 417. Vi vil også oppfordre folk over hele landet til å lage egne solidaritetsmarkeringer for krim-tatarene og deres Sürgün og med det uttrykke sin protest mot framferden til det russiske regimet denne dagen.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s